Visitem una empresa socialment responsable: La Fageda

Els alumnes de 1r de Batxillerat que cursen Economia de l’Empresa van tenir l’oportunitat de visitar la cooperativa de làctics La Fageda a Olot. Al bell mig del paratge natural de la zona volcànica de La Garrotxa vam poder conèixer de primera mà com s’organitza i gestiona una unitat econòmica que elabora de forma sostenible els seus deliciosos iogurts, gelats i postres.

A la primera avaluació hem estat treballant el concepte de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) veient com aquesta és un valor que ha d’impregnar tota l’organització, donat que l’empresa és un sistema obert a l’entorn i que pot causar externalitats. El respecte al medi ambient, l’afavoriment d’un clima de treball adequat i el comportament ètic en totes les polítiques implementades per l’empresa, faran d’aquesta una unitat amb més valor afegit que el consumidor de ben segur valorarà positivament.

A la cooperativa La Fageda, conviuen diferents activitats econòmiques: la jardineria (per conservar adequadament l’entorn de la granja), la granja de vaques, la fabricació, la residència per a ex-treballadors de la cooperativa jubilats i el supermercat. A l’aula havíem pogut descriure les característiques de les diferents formes jurídiques empresarials i a La Fageda vam poder constatar els punts forts d’aquest model empresarial: major participació dels cooperativistes en la gestió, autofinançament, objectiu social…

Un dels trets diferencials amb més impacte social a La Fageda és que el 60% dels seus treballadors tenen discapacitats mentals. L’empresa, que va néixer de la mà del psicòleg Cristóbal Colón com a activitat terapèutica dels malalts mentals internats, va anar convertint-se en empresa a l’apreciar com aquest col·lectiu trobava en la feina de la cooperativa una millora en la seva situació com a pacients, alhora que donava valor afegit al producte.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.